Fullständig utvärdering av ITQ-systemet
- Axel Östlund
- 2 apr.
- 1 min läsning
ITQ-system (Individuella överförbara kvoter) är ett sätt att fördela fiskerättigheter där enskilda fiskare eller företag tilldelas en viss andel av den totala tillåtna fångsten. I Sverige används ett liknande system inom det pelagiska fisket (t.ex. sill och makrill), där fiskemöjligheter kan överlåtas mellan fartyg. Syftet är att minska överkapacitet, skapa lönsamhet och bidra till ett mer hållbart fiske – men det har också kritiserats för att det med tiden koncentrerat fiskerättigheter till färre och större aktörer.
I Blåplanen finns ett förslag om att utvärdera systemet och i förlängningen göra om systemet.
Idag är det inget Sveriges partier som driver den här frågan men bland miljöorganisationer är det flera som anser att systemet behöver ses över.
Att systemet med överlåtbara fiskerättigheter (ITQ) genomgår en fullständig och oberoende utvärdering, där ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter analyseras, som underlag för en eventuell reform eller ersättning av ITQ.
Enligt Havs- och vattenmyndighetens utvärdering (2020) av ITQ-systemet har det bidragit till fördelar för storskaliga aktörer i form av ökad lönsamhet, och nackdelar för småskaliga aktörer i form av utslagning av småbåtar och minskad landning i små fiskehamnar. Stockholms universitet (2023) visar dessutom att andelen sill för humankonsumtion sjunkit när pelagiska fiskerättigheter koncentrerats till några få stora fartyg. För att värna det småskaliga fisket och fiskbeståndens hållbarhet bör ITQ reformeras eller ersättas med ett nytt system. Genom en fullständig och oberoende utvärdering som inkluderar alla ekonomiska, ekologiska och sociala perspektiv, kan mer välinformerade beslut fattas om framtiden för ITQ-systemet.
Vill du veta mer är länken nedan en bra början.
Comments